Placky upečeme z klasického bramborového těsta, které používáme na knedlíky (brambory, hrubá mouka, vajíčko). Mohou být pečené na sucho, nebo na oleji. Horké placky namáčíme v sirobu. Je to opravdu pochoutka, ačkoliv se tak nemusí jevit.
Složení: vajíčka, řepný sirob, smetana ke šlehání ( šlehačka )
Postup: 1 celé vejce + 1 žloutek + cca 130 ml řepného sirobu ( dle chuti, je možné přidávat během šlehání ) šleháme min. 7 min. ve vodní lázni. Poté šleháme mimo vodní lázeň, dokud není chladné. Přidáme / zamícháme ušlehanou šlehačku a...
Makové peciválky jsou z lepšího (vánočkového) těsta, naplněné makovou nádivkou, upečené potírám máslem s trochou rumu. Před podáním se rozpaří nad párou (je lépe mít je napečené pár dní dopředu). Sirob přivedeme k varu na troše přepuštěného másla a polijeme jím peciválky. Můžeme...