Použití
-
Řepný sirob můžeme použít všude tam, kde bychom použili med, či javorový sirup
-
I přes svoji výraznou chuť se hodí jako sladidlo do čaje, kávy, kakaa, teplého mléka...
-
Nejlépe chutná v kombinaci s makovými peciválky – viz. Recepty
-
Tradičně se konzumuje s bramborovými plackami – viz. Recepty
-
Hodí se na polití všech sladkých kaší...krupičná, rýžová, jáhlová, vločková
-
Výborně se kombinuje s některým ovocem...banán, hruška, jablko, pomeranč
-
Využití má i při přípravě specialit – např. kapr na černo, do dresinků, marinád...
Výroba
-
Cukrová (bílá) řepa se očistí, nakrájí / nakrouhá na plátky, zaleje vodou a vaří 3 hodiny. Šťáva se slije. Cukrovka se znovu zalije a vaří 2 hodiny.
-
Slitá šťáva z tohoto vaření se přidá k té předchozí. Celé množství se pak na mírném ohni sváří do zhoustnutí (doba závisí na množství šťávy). Nesmí se připálit, nedovařit, převařit..zkrátka chce to zkušenost.
-
Hustota se dá přirovnat ke konzistenci řidšího medu. Barva je tmavě zlatohnědá. Voní příjemně po karamelu.
-
Chuť je nenapodobitelná, k ničemu nelze přirovnat.
-
Trvanlivost jako u lesního medu.
-
Není ničím konzervováno, jde o čistě přírodní produkt, bohatý na minerály a bez váhání ho lze zařadit mezi produkty zdravé výživy, vhodné i pro malé děti.